mjesto za top banner

15. KOLOVOZA 2013. 18:12h

Blagdan Velike Gospe proslavljen i na Velebitu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Blagdan Velike Gospe slavili su danas i brojni planinari, sportaši i mještani Starigrada i podvelebitskoga kraja, koji su se okupili na Velebitskoj visoravni Velikome Rujnu na 950 nadmorske visine.

HodoÄŤasniÄŤko mjesto hrvatskih planinara okupilo je brojne vjernike iz Starigrada, njihove goste i sportaše, a tradicionalno je odrĹľana 12. me?unarodna brdska utrka Starigrad - Veliko Rujno. U konkurenciji 20-ak trkaÄŤa s vremenom 1:10:13 (jedan sat, deset minuta i 13 sekundi) pobijedio je Ljubomir Ĺ˝ilić.

Najstariji sudionik bio je 76-godišnji Rajko Marković, umirovljeni profesor tjelesne i zdravstvene kulture koji svake godine sudjeluje u ovoj utrci.

"Trebalo mi je oko dva sata, ali usporavala me moja partnerica. Ovo mi je sedmi put da sudjelujem u utrci. Nije teško, jer sam u fiziÄŤkoj kondiciji, a i motiv, današnji blagdan daje nam dodatnu snagu", rekao je Marković.

Duhovnu snagu na Velebitu svake godine prona?u i brojni planinari koji se na najvećoj Velebitskoj visoravni, Velikom Rujnu godinama okupljaju na blagdan Velike Gospe.

"Svaku godinu smo tu još od 1994. godine. Iako je, otkako je napravljen put pa se moĹľe doći automobilom, planinara nešto manje", priÄŤa jedan samoborski planinar.

InaÄŤe, crkvicu Velike Gospe na Velikom Rujnu 1930-tih godina prošloga stoljeća sagradili su sami mještani Starigrada, noseci pješice i na konjima materijal i svu potrebnu gra?u.

Za vrijeme ljetnih mjeseci tu se stanovalo i vodilo ovce na ispašu, kazala 85-godišnja baka Ana, prisjećajući se tih vremena. "Danas sam najsretnija, tu sam odrasla i konaÄŤno sam nakon dugo godina ponovno ovdje", rekla je.

Misno slavlje na Velikom Rujnu predvodio je zadarski nadbiskup Ĺ˝elimir Puljić, a slavlje je završeno tradicionalnom procesijom velebitskim proplancima.

(Hina)

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!