mjesto za top banner

31. OUJKA 2012. 13:07h

Biskupi u Jasenovcu: Potrebna nam je istina bez optuživačkih uopćavanja

Jasenovac

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U župnoj crkvi u Jasenovcu u petak navečer održano je središnje pokorničko – molitveno slavlje u prigodi Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji. Predvodio ga je nadbiskup Marin Srakić uz sudjelovanje svih biskupa Đakovačko osječke metropolije. Domaći biskup Antun Škvorčević u uvodu slavlja kazao je da su se okupili u Jasenovcu kako bi u mjestu teških stradanja pod Isusov križ sabrali sve nepravedne osude, progone, mučenja, ponižavanja i ubijanja nedužnih ljudi u totalitarnim sustavima dvadesetog stoljeća, evanđeoski raspoložili svoja srca prema žrtvama i zločincima, molili za sve Božje praštanje i milosrđe kako bi njegovim lijekom bile ozdravljene rane koje još bole.  

– Kao hodočasnici sjedinjujemo se s Gospom Jasenovačkom i oplakujemo sve pripadnike bilo kojeg naroda, vjere ili svjetonazora koje je ljudska zloća prezrela i osudila na smrt. Ujedno uzdižemo svoju zahvalnost za sve one koji su u vjernosti Bogu, Crkvi i svome narodu podnijeli mučeništvo u teškim vremenima progona – kazao je biskup Škvorčević. Upozorio je kako je Jasenovački logor sve do danas ostao za pojedince i skupine povod pravljenja vlastitih računa i obračuna u kojem ponovno stradavaju nedužne žrtve.

– Svi oni koji imaju određene odgovornosti u hrvatskom društvu dužni su zbog samih žrtava i njihova dostojanstva te zbog časti hrvatskog naroda truditi se oko pune jasenovačke istine, kako bi se ujedno odgovorilo i na najnovije pokušaje manipuliranja Katoličkom Crkvom glede Jasenovca – upozorio je biskup te poručio kako svaku jasenovačku, starogradišku, bleiburšku, domovinsko-ratnu i drugu žrtvu povjeravaju Isusovoj ljubavi na križu.

Propovijedao je biskup Đuro Hranić koji je među ostalim kazao: „Kolikogod je teško i bolno brojati te oplakivati žrtve među pripadnicima svoga naroda, još je zahtjevnije i još mučnije morati suočavati se i sa žrtvama koje su plod nasilja, nepravde i nečovječnosti pripadnika vlastitoga naroda. Težina tih grijeha prošlosti, nažalost, još se i danas osjeća i ostaju isto tako kao kušnje u sadašnjosti. Nužno je za njih činiti pokoru, zazivajući žarko oproštenje Kristovo“.

Biskup Hranić još jednom je podsjetio kako se Crkva zauzima za utvrđivanje činjenica koje su se dogodile u Jasenovcu i Staroj Gradiški, osobito za vrijeme te poslije Drugoga svjetskoga rata.

– Zauzimamo se za nepristrano utvrđivanje cjelovite istine, za utvrđivanje istine o žrtvama jasenovačkog logora, za istinu oslobođenu od svakog klišeja i optuživačkih uopćavanja; za rasvjetljavanje konteksta u kojemu se dogodilo zlo te za transparentnost svjedočenja – kazao je biskup Hranić. Dodao je da suočavanje s istinom traži i teološku prosudbu povijesnih događaja, povratak k Bogu, kajanje za počinjeno zlo i grijehe pripadnika vlastite Crkve i naroda, obraćenje uma i srca, prepuštanje Božjem milosrđu i prihvaćanje pokore, promjenu života, te se na kraju toga procesa čišćenja spomena, ostvaruje traženje oprosta i od žrtava, obnova narušenih odnosa, uzajamno pomirenje te uspostavljanje pravde i povjerenja među ljudima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!