mjesto za top banner

1. LIPNJA 2012. 17:48h

Biskup Uzinić povodom Gay Pridea vjernicima: Budite tolerantni!

Don Mate Uzinić, dubrovački biskup

Foto

Hrvatska
0

Tekst

- Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima! (Rim 12, 17-18)- poručio je duborvački biskup Mate Uzinić Splićanima povodom Gay Pridea koji se treba održati u tom gradu 9. lipnja.

- Potaknut zamolbom facebook prijatelja, ali i pročitanim ulomkom koji nam nudi današnja liturgija, svim svojim prijateljima s područja Splita, kao i svim ljudima dobre volje, upućujem poziv da se, vezano uz najavljenu Paradu koja se uskoro treba održati u Splitu, ne daju isprovocirati i učiniti nešto što se kršćanima ne pristoji. Čuli smo sv. Pavla kako nam, potaknuti i poučen Kristom i njegovim primjerom, poručuje: „Nikome zlo za zlo ne vraćajte (i) ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!“ Imamo pravo kao kršćani drugačije misliti, imamo se pravo ne slagati s izokretanjem sustava vrijednosti, ali moramo, ostajući vjerni svojim kršćanskim uvjerenjima, evanđelju koje navješćujemo i Crkvi kojoj pripadamo, naučiti uvažavati druge i drugačije, znajući da smo kao kršćani pozvani, slijedeći Krista i njegov primjer, na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima- poručio je biskup Uzinić.

Splitska policija: Split Pride će se održati na Rivi i mi ćemo biti tamo

Također, dodao je, svoje neslaganje, na koje vjernici imaju pravo i dužnost, ''radije pretočite u molitvu, šetnju po Marjanu, Mosoru, odlazak na plažu, na selo ili, jednostavno, ostanak u svom domu''.

- S nadom da ćete tako i učiniti, da se nećete dati zavesti zlom, nego da ćete ustrajati u dobru i druge poticati na dobro, da nećete dozvoliti da vama ovlada mržnja nego da ćete mržnju pobijediti u ljubavi, na sve vas zazivam Božji blagoslov i obećavam svoju blizinu u molitvi!- zaključio je dubrovački biskup.

Gay udruge podižu tužbu protiv Grada Splita - žele Rivu, a ne Prokurative

Zanimljivo je, riječ je o istom biskupu koji je svojevremeno zabranio prikazivanje filma 'Parada' u Dubrovniku.

Grad Split sutra preispituje rješenje o održavanju Gay pridea

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!