mjesto za top banner

IZBORI ZA PREDSJEDNIKA SDP-A

2. LIPNJA 2007. 13:45h

Biografija: Zoran Milanović

Tekst

Predaja kaže kako je jednog jutra krajem 1999. godine ušetao u zgradu SDP-a, bez ikakvih poznanstava ili da ga je netko doveo u tu stranku.

Zoran Milanović definitivno pripada mlađoj generaciji političara budući da je rođen 1966. u Zagrebu. Djetinjstvo je proveo na Trnju. Njegova obitelj porijeklom je iz Sinja. Glava obitelji Milanović, otac Stipe bio je voditelj Centra za ekonomski razvoj, dok je majka Gina nastavnica njemačkog i engleskog jezika u osnovnoj školi. Zoran ima i brata Krešmira koji je tri i pol godine mlađi i trenutno je u poduzetničkim vodama. Oženjen je za Sanju Musić-Milanović od 1994. godine, inače zaposlenom kao epidemiolog u HZZJ-u, a ima i dvoje djece devetogodišnjaka Antu, te trogodišnjeg Marka.  

Slušao Azru

Pohađao je Centar za upravu i pravosuđe ili tzv. Upravno-pravnu srednju školu, koja je tada slovila kao elitna škola. Prema vlastitom priznanju, Zoran je bio vrlo živo dijete sklon tučnjavama koje nisu bile rijetkost u tom kvartu. Čak je dobio opomenu pred isključenje zbog neopravdanih sati. No, sve se mijenja vrlo brzo. Sredinom osamdesetih, točnije 1986. godine upisuje Pravni fakultet, kojeg uz Rektorovu nagradu ostaje zabilježen kao jedan od najboljih studenata generacije '86 koji je ujedno bio oslobođen diplomskog rada. I to vrijeme sluša angažirane bandove na području bivše Jugoslavije i to Azru, Idole, Šarla Akrobatu te Električni orgazam. Nakon fakulteta postaje pripravnik na Trgovačkom sudu, a nakon toga zapošljava se u Ministarstvu vanjskih poslova 1993. godine. Godinu dana kasnije odlazi u Nagorni Karabah kao prvi Hrvat u mirovnim misijama UN-a.

Koordinator za NATO

1996. postaje savjetnik u Hrvatskoj misiji pri EU i NATO-u u Bruxellesu. Tri godine trajati će mandat odnosno do 1999. godine kada se vraća u zagrebačko sjedište Ministarstva vanjskih poslova. Kada je Račan osvojio vlast 2000. godine Milanović postaje koordinatorom za NATO. Tri godine kasnije postaje pomoćnikom ministra vanjskih poslova za političku multilateralu. Na tom mjestu dočekuje pobjedničkog Sanadera, te odlazi iz MVP-a.

Predaja kaže kako je Milanović jednostavno jednog jutra ušetao u zgradu SDP-a, te bez ikakvih poznanstava ili da ga je netko doveo u tu stranku, potpisao pristupnicu. Bio je to kraj 1999. godine. Pet godina kasnije, točnije u proljeće 2004., izabran je u Glavni odbor SDP-a. Dvije godine kasnije prihvaća dužnost, glasnogovornika stranke, no krajem godine je smijenjen. Također, izabran je i za koordinatora IV. izborne jedinice za sljedeće izbore za Sabor. 

Plusevi i minusi

Kako kaže Milanović kada je ulazio u SDP 1999. godine nije bio član nijedne stranke, no dugogodišnji rad u MVP-u naveo je neke od članova da otvoreno govore o tome kako je Milanović bio nekada član HDZ-a. Milanović je te tvrdnje demantirao, no glas 'navodno bivšeg hadezeovca' prati ga i danas. Na našem portalu Javno, tako je nedavno jedna od kolumni Milanovića ocijenjena kao prohadezeovska, i to od strane nekih esdepeovaca!

Neslavnu glasnogovorničku epizodu navodno su mu smjestili stari članovi SDP-a. Iako službena verzija kaže kako je to bilo dogovoreno, budući se na to mjesto vratila privremeno odsutna Gordana Grbić, možda i nije bilo tako.

Ivica Račan prije dvije godine htio se riješiti starih članova Mate Arlovića, Šime Lučina, Mate Crkvenca, a navodno i Slavka Linića. Istovremeno kada je počelo Račanovo distanciranje od stare garde, počeo je Milanovićev uzlet u SDP-u. Navodno je u konstantnom sukobu sa starijim članovima, a sukob je eskalirao kada ga je Račan stavio u komisiju SDP-a koja je sa HSS-om dogovarala zajedničke liste za lokalne izbore. U ekipi SDP-a bili su Željka Antunović, Milanka Opačić, Ingrid Antičević-Marinović i Zlatko Komadina. No, vrlo brzo verbalni sukobi između starih članova SDP-a i Milanovića koji je u stranci osam godina, toliko su zaprijetili zajedničkom radu komisije, da ga je Račan u strahu od eskalacije sukoba povukao iz pregovaračkog tima.

Nezavisni promatrači izbora u SDP-u sigurni su kako Milanoviću neće ići 'seniorski' glasovi.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!