mjesto za top banner

POTPUNI PREKID

6. SIJEčNJA 2009. 19:37h

BiH bez ruskog plina u humanitarnoj katastrofi

Foto

Hrvatska
0

Tekst

BiH je od Gazproma dobila obavijest o potpunom prekidu isporuke plina te da je obnova opskrbe za sada potpuno neizvjesna.

Bosna i Hercegovina u utorak poslije podne u cijelosti je ostala bez isporuka ruskog plina a čelnici tvrtki koje osiguravaju opskrbu krajnjih potrošača upozorili su kako može doći do prave humanitarne katastrofe ne riješi li se hitno ovaj problem.

Tvrtka ''Energoinvest'' koja s ruskim Gazpromom ugovara isporuke plina za BiH izvijestila je kako je nešto prije 16 sati dobila obavijest o potpunom prekidu isporuke ovog energenta kao i informaciju da je obnova opskrbe za sada potpuno neizvjesna.

Reuters-.--.-
Photo javno100  
Prekid isporuke plina najteĹľe je pogodio Sarajevo ÄŤiji sustav zagrijavanja ovisi preteĹľito o tom energentu.

Gradskim toplanama naloženo je da odmah prije?u na zagrijavanje kotlovnica tečnim gorivom no iz tog javnog poduzeća je stiglo upozorenje kako zaliha nafte ima za tek tri do sedam dana.

Kolaps elektroenergetskog sustava

Za kućanstva koja nisu povezana s toplanama lokalne vlasti nisu ponudile nikakvu alternativu.

- Ukoliko ovo potraje moĹľe se pretvoriti u pravu humanitarnu katastrofu - izjavio je lokalnim medijima ravnatelj tvrtke ''BH gas'' Almir Bećarević.

Strahuje se kako bi i elektroenergetski sustav mogao kolabirati ukoliko se svi potrošači plina preorijentiraju na grijanje strujom.

Vlada Sarajevske županija sazvala je žurnu sjednicu kako bi raspravljala o nastaloj krizi a u njeno rješavanje uključen je i federalni premijer Nedžad Branković.

Zima u bivšoj Jugoslaviji, plin se crpi iz rezervi

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!