mjesto za top banner

14. SRPNJA 2015. 09:59h

BENZIN POSKUPIO, AUTOPLIN JEFTINIJI Najveći pad eurodizela u ovoj godini

Q Max goriva stigla na Petrol

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Cijena litre eurodizela najmanja je u posljednja tri mjeseca. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra ove vrste goriva u utorak je jeftinija za čak 25 lipa, što je ujedno najveći pad u ovoj godini (točnije od 23.12.2014.). Spremnik od 50 litara eurodizela vozači će plaćati 12,5 kuna manje. Sada se eurodizel prodaje po cijeni od oko 9,03 kune, a jedino Plinski centar Zagreb ovu vrstu goriva prodaje ispod 9 kuna (točnije 8,93 kn).
 
Razlog za veselje imaju i vozači koji koriste autoplin. Ova vrsta goriva u utorak je jeftinija za 14 lipa po litri i sada se prodaje za oko 3,75 kuna.
 
Međutim, vozači koji koriste benzinska goriva, ovoga tjedna trpe još jedan udar. Litra eurosupera 95 u utorak je skuplja za 7 lipa i sada se prodaje po 10,39 kuna, ovisno o kompaniji. Inače, ovo je drugi tjedan za redom da raste cijena ove vrste goriva.
 
„Uzrok ove promjene cijena je porast cijena benzina te pad cijena dizelskog goriva i ukapljenog naftnog plina na tržištu Mediterana“, poručuju iz Lukoila.
 
Zbog ove drastične razlike u cijenama, spremnik od 50 litara eurosupera 95 za 68 kuna je skuplji od istog takvog spremnika eurodizela. Također, razlika u cijeni između eurosupera 95 i eurodizela najveća je u posljednjih 11 godina. Naime, benzin je za 1,36 kuna skuplji od dizela, a takva velika razlika posljednji je puta zabilježena u travnju i svibnju 2004. godine.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!