mjesto za top banner

25. LIPNJA 2012. 20:05h

Benzin jeftiniji do 30 lipa, a dizel do 20 lipa po litri

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Cijene motornih benzina od ponoći će na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, biti niže za 28 do 30 lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti od 18 do 20 lipa.

Prema neslužbenim informacijama, dvije vrste Inina eurosupera 95 od sutra će se prodavati po 28, odnosno 29 lipa nižim cijenama – eurosuper BS 95 prodavat će se po 9,99 kuna (do sada 10,27 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,03 kune po litri (do sada 10,32 kune).

Tako će na Ininim postajama na kojima se prodaje eurosuper BS 95 (bez oznake class) cijena tog benzina po prvi put od sredine siječnja ove godine pasti ispod 10 kuna.

Cijena Inina eurosupera BS 98+ class od sutra će, kako se doznaje, biti niža za 30 lipa i litra će koštati 10,34 kune (do sada 10,64 kune).

Eurodizelska goriva od ponoći će na Ininim benzinskim postajama biti niže za 20 lipa po litri - eurodizel BS će se prodavati po 9,36 kuna (do sada 9,56 kuna), a eurodizel BS class po 9,41 kunu (do sada 9,61 kunu).

Za 20 lipa pojeftinit će loživo ulje ekstra lako i nova mu je cijena 6,61 kunu (do sada 6,81 kunu), a nova cijena plavog dizela je 5,83 kune, što je 18 lipa manje od dosadašnjih 6,01 kunu.

U postotku će cijene motornih benzina, lož ulja i plavog dizela od sutra na Ininim postajama biti niže za 2,7 do 3 posto, a cijene eurodizela za oko 2,1 posto.

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Ministarstvo svaki drugi ponedjeljak objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje vrijede idućih 15 dana, a naftne kompanije mogu u tom razdoblju mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od najviših dopuštenih.

Prema Pravilniku, promjena cijene ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu i tečaju američkog dolara, a cijene se naviše ili naniže mogu korigirati za najviše tri posto.

Po podacima koje je danas poslijepodne objavila Ina na svojim web stranicama, u proteklom su obračunskom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu znatno pale, do 4,68 posto, a znatno su pale i kotacije plinskih ulja, do 3,08 posto, dok je tečaj američkog dolara oslabio, za 0,7 posto, u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!