mjesto za top banner

18. SIJENJA 2011. 15:55h

Baranja: Dunav raste dva centimetra na sat

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Od nabujalog Dunava Baranja se od jučer štiti redovnim mjerama obrane od poplave. Proglašene su kada je u 8 sati vodostaj u Batini premašio 500 centimetara. Hrvatske vode uvele su dežurstva i stalne ophodnje na nasipima.

– Porast Dunava očekujemo idućih pet dana. Vrh vodnog vala bi u srijedu ujutro trebao biti u Budimpešti, što znači da imamo još četiri dana dok do?e do Baranje – rekao nam je jučer Zoran ?uroković, direktor osječkih Hrvatskih voda.

U Batini će Dunav, prognozira se, dosegnuti 650 centimetara, što je najveća razina u siječnju od 1920. godine, otkako se obavljaju mjerenja.

– Najveći vodostaj u Batini dosad iznosio je 590 centimetara, zabilježen 1975. – otkriva.

Dunav raste dva centimetra na sat, a veći problemi se ne očekuju. Baranjski su nasipi lani dogra?ivani i učvršćivani.

– Nasipi mogu izdržati i vodostaj od 900 centimetara. To znači da ih rijeka ne može preplaviti, no moguće su erozije i podviri. Ali sve se to može stabilizirati na vrijeme – ističe ?uroković.

Baranjsko vikend naselje Zeleni otok već danas bi moglo biti odsječeno od glavne ceste. Nakon što u nedjelju stigne u Batinu, vrh vodnog vala u ponedjeljak će se premjestiti u Vukovar, a u utorak će iz Iloka napustiti Hrvatsku.

– Na vukovarskom bi području Dunav trebao biti u razini Otoka sportova, znači oko 600 centimetara. U tom slučaju neće trebati ni poduzimati neke veće mjere – navodi naš sugovornik.

Vodostaj je u Vukovaru jučer u 13 sati bio 336 cm.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!