mjesto za top banner

21. OUJKA 2013. 02:18h

Bahat kao Saucha

Tomislav Saucha

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Koliko bahat moraš biti da ideš 'smjestiti' nekome, a na kraju 'smjestiš' samom sebi? To se, naime, dogodilo predstojniku Kabineta premijera Zorana Milanovića, Tomislavu Sauchi. 'Osvetnički' pohod u koji je krenuo, navodno po nalogu premijera Zorana Milanovića, osvetio se upravo njemu.

Naime, kako navode mediji, Milanović je od Sauche zatražio da mu nabavi popis koliko dvije tvrtke koje su pod HNS-ovom kontrolom, Plinacro i Janaf troše na oglašavanje, sponzorstva i druge razne promotivne aktivnosti. Službeno, premijeru se nije svidjela činjenica potrošnje na promotivne aktivnosti kad se u državi smanjuju plaće, ukidaju regresi i božićnice. Neslužbeno pak, pod okriljem tih izlika (iako je sasvim jasno da to nije razlog s obzirom da se u 'SDP-ove' tvrtke nije diralo), Milanović se okomio na HNS-ove tvrtke jer su valjda one, smatrao je, 'kupovale' naklonost medija prema toj stranci.

Krenuvši po nalogu u 'osvetnički' pohod, Saucha je naletio na minu- svoju suprugu.

Naime, nakon što je Plinacro poslao svoje izvješće Sauchi, krenuli su napadi. Pa je tako u srijedu u medijima objavljeno kako je suprug HNS-ove ministrice zašite okoliša Anke Mrak Taritaš, zaposlen u toj tvrtki bez 'pravog' natječaja. Štoviše, navodno je već i gospodarska policija unutra i češlja zaposlenje gospodina Taritaša.

Kako obično i bude u takvim situacijama, jedna afera sustiže drugu. Pa se na odgovor iz suprotnog tabora nije trebalo dugo čekati- svega nekoliko sati. U medijima je objavljeno kako je isti taj Plinacro, kojem je Milanović 'zabranio' promotivne aktivnosti u medijima, potpisao ugovor sa odvjetničkom tvrtkom iz Zagreba, Gajski, Prka, Saucha i partneri! Odnosno, sa tvrtkom u kojoj udio ima i radi kao odvjetnica supruga Tomislava Sauche, Ivana Saucha.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Ma i smiješno je, ali na tragičan način. Jer, što je u trenutku 'osvetničkog' pohoda Tomislavu Sauchi bilo na pameti, teško je reći. Da li je zaista očekivao da će informacija o 150.000 kuna vrijednom ugovoru koji je ured njegove supruge sklopio sa državnom tvrtkom, a koja već ima ugovore sa odvjetnicima, ostati tajna? Teško je vjerovati da Saucha nije znao za suradnju supruginog ureda i te državne tvrtke pa je prilično logično za pitati se da li ga je vlast toliko probahatila ili 'poglupila'? Jer ući svjesno u nešto što će ti se obiti o glavu može samo netko tko je uvjeren da mu se ne može ništa (bahatost) ili nije u stanju racionalno procijeniti svoje postupke (glupost).

Naravno, krajnju cijenu bahatosti svih uključenih u obje afere plaćaju gra?ani koje se PR-ovski uvjerava kako je ljestvica neke moralnosti i etičnosti postavljena visoko. Jer, 'mi nismo kao oni', odnosno SDP-ovci nisu kao HDZ-ovci. Da bi sad ispalo i ispada da baš i nije tako. Jedna od razlika je to što je Sanader takve stvari, poput uništavanja i podmetanja, radio puno pametnije i sofisticiranije. Ova vlast, ako baš mora, ni to nije u stanju napraviti sa stilom.

No, treba pogledati i 'svjetliju' stranu ove cijele priče. Da nije bilo 'afere' sa suprugom ministrice Taritaš, ne bi javnost saznala za ovu, moglo bi se reći, vrhunsku glupost Milanovićevog šefa Kabineta. A stvarno ti do?e da se zapitaš: Pa koliko moraš biti... ?

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!