mjesto za top banner

29. SRPNJA 2012. 13:33h

Azra Bašić, osumnjičena za ratne zločine nad Srbima, bit će izručena BiH

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Savezni sud u Kentuckiju utvrdio je da nema zapreka izručenju hrvatske državljanke Azre Bašić Bosni i Hercegovini, gdje je osumnjičena za ratne zločine nad Srbima, prenose lokalni američki mediji.

Odlukom koju je u petak potpisao sudac Robert Wier utvrđeno je da postojeći međunarodni sporazumi omogućavaju njezino izručenje.

Bašić (53), koja je rođena Hrvatskoj i živi u američkoj saveznoj državi Kentucky, osumnjičena je da je sudjelovala u mučenjima i ubojstvima Srba iz Dervente, od travnja do lipnja 1992. Sumnjiči se da je sama ubila jednog zatočenika i zlostavljala druge zatočene tako da ih je, prema iskazima 26 svjedoka koje su sudu dostavili tužitelji, u logorima na području Dervente prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin i tjerala da kleče na razbijenom staklu.

Sudac Wier je ocijenio da su dokazi koje je prikupilo tužiteljstvo BiH uvjerljivi te da nema zapreka izručenju. Tako je odbacio sve prigovore optužene na izručenje.

Konačnu odluku o izručenju donosi State Department.

Bašić pod različitim imenima već duže vrijeme živi u SAD-u gdje je uhićena u ožujku prošle godine na temelju tjeralice iz BiH izdane 2006.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!