mjesto za top banner

23. VELJAE 2012. 15:13h

Amerika pozvala internetske tvrtke na veću zaštitu privatnosti korisnika

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Američka vlada poziva internetske tvrtke na veću zaštitu privatnosti korisnika jer s razvojem tehnologije praćenje njihovih aktivnosti postaje sve lakše, prenosi AP.

Naime, vlada je u četvrtak predstavila prijedlog zakona o zaštiti korisničkih prava i pozvala tehnološke tvrtke, potrošačke skupine i ostale da sudjeluju u izradi novih načina zaštite. Tvrtke mogu birati žele li se držati pravila, no odluče li se na to, moraju snositi odgovornost uz mogućnost kažnjavanja u slučaju da ta pravila prekrše.

"Kako se internet razvija, potrošačko je povjerenje ključno za kontinuirani rast digitalnog gospodarstva. Zato je zakon o internetskoj privatnosti tako važan. Da bi tvrtke na internetu uspjele, potrošači se moraju osjećati sigurno", stoji u priopćenju američkog predsjednika Baracka Obame.

Tvrtke koje posluju na internetu pronalaze sve bolje načine za prikupljanje podataka o korisničkim aktivnostima, preferencijama i drugim podacima koje im mogu pomoći u stvaranju ciljanih oglašavačkih kampanja. Tako, na primjer, Google podatke o tome što ste pretraživali i koje ste stranice otvarali prodaje oglašavačkim tvrtkama, koje tada mogu preciznije odrediti što bi vas moglo zanimati te na temelju toga mogu prilagoditi oglašavačke poruke koje vam šalju.

Problem leži u tome što mnogi korisnici interneta toga uopće nisu svjesni, no radi se i na tome. Tako su u srijedu vodeće mobilne kompanije pristale na zahtjev da aplikacije koje prikupljaju informacije o korisnicima moraju upozoriti na svoje namjere prije instaliranja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!