mjesto za top banner

3. LIPNJA 2011. 20:13h

Agrokor uz pomoć 6 banaka želi do Mercatora, ovog puta po nižoj cijeni

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Koncern Agrokor ne odustaje od Mercatora. Ivica Todorić, prema pisanju slovenskih Financa, priprema javnu ponudu za preuzimanje najvećega slovenskog maloprodajnog lanca, koja će biti objavljena prije jeseni, a kako bi osigurao financiranje ovih je dana u šest najvećih europskih banaka, među kojima je i Deutsche Bank, poslao neformalno pismo (teaser) u kojemu izražava interes za otkup stopostotnog kapitala Mercatora.

Uvjet najmanje polovica?

Izvor iz Agrokora Financama je potvrdio da je novac za preuzimanje cijeloga Mercatora osiguran još za prijašnjega kruga natječaja, kada je Agrokor slovensku agenciju za nadzor tržišta vrijednosnih papira službeno obavijestio da ga zanima samo 23,24% udjela Pivovarne Laško.

No kako bi se ogradio od mogućeg neuspjeha i "gubitka" novca, Agrokor će, nagađa se, postaviti uvjet preuzimanja najmanje 50% udjela, bez čega ne bi mogao novčanim tijekom sanirati svoju bilancu, navode Finance.

Neslužbeno se doznaje da će nova Agrokorova ponuda biti niža od prijašnje kada je Laškom prvo nudio 206, a potom 221 eur za dionicu. Otkupom svih dionica Mercatora po toj cijeni, u džepove vlasnika, odnosno dioničara, koji bi ih prodali, moglo bi se sliti "dobrih" 739 milijuna eura.

No dok se nastoji okupiti konzorciji koji bi strateškom partneru ponudio većinski udjel, izvori bliski društvima koja bi ih prodavala tvrde kako je interes za dionice već sada popriličan, ali ne navode ime nijednoga potencijalnog kupca.

Agrokor kao spas

Svojedobno se već nagađalo o belgijskome Delhaizeu koji je preuzeo srpski Delta Maxi, a iako je agencija Standard&Poor's prije nekoliko dana popravila kreditni rejting Agrokora, uz procjenu kako se više neće nadmetati za Mercator, očito je da su očekivanja investicijskog odbora britanskog Barclaysa da će Agrokor u nadmetanju za Mercator ostati "vrlo agresivan" mnogo bliža istini.

Tomu svakako u prilog idu i izjave starije izvršne potpredsjednice Agrokora Ljerke Puljić, koja je ovih dana na konferenciji HR.Business 2031. "oprala" Vladu da ne zna prepoznati strateške interese države ni lobirati za njih, a Slovencima poručila kako će se od stranih trgovačkih lanaca najbolje obraniti uz pomoć Agrokora.

Lj. Puljić tvrdi kako je legitimno da Slovenci Mercator smatraju svojim nacionalnim interesom, sve dok je to u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, dok hrvatski ministri od Agrokora dižu ruke. Tvrde kako ih se Agrokor ne tiče, umjesto da lobiraju za njega i u osvajanju Mercatora vide šire hrvatske interese.

Lj. Puljić čudi se i što Slovenci ne prepoznaju da im je u zaštiti od velikih stranih lanaca koji ulaze u regiju najpametnije udružiti se s Agrokorom. Delhaize je, upozorila je, već prisutan u regiji, s prometom od 20 milijardi eura. Agrokor bi s Mercatorom pak ostvarivao sedam milijardi eura.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!