mjesto za top banner

28. RUJNA 2012. 15:52h

Afera kamioni u listopadu ponovno na sudu: Žale se i Rončević i USKOK

Berislav Rončević

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Vrhovni sud u listopadu će raspravljati o žalbama na presudu u "aferi kamioni" kojom je bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora jer je kupnjom skupljih i lošijih kamiona za Hrvatsku vojsku državu oštetio za 10,2 milijuna kuna.

Uz prvog ministra osuđenog nakon tzv. uskočke istrage, zbog pogodovanja pri kupnjom Ivecovih kamiona kažnjen je i Rončevićev pomoćnik Ivo Bačić. Njemu je zagrebački Županijski sud dosudio dvije godine zatvora i obvezu da s Rončevićem državi vrati novac za koji su je oštetili.

Presuda je, među ostalim, obrazložena i tvrdnjom da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i štetiti državnom proračunu.

Javna sjednica na kojoj će obrana i tužiteljstvo pred vijećem Vrhovnog suda iznijeti svoje prigovore na prvostupanjsku presudu zakazana je za 24. listopada. Sudac izvjestitelj prethodno će ukratko opisati cijeli tijek prvog antikorupcijskog slučaja protiv državnog dužnosnika koji se provodio po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku.

Suprotno obrani koja tvrdi da Vrhovni sud treba ukinuti osuđujuću presudu USKOK smatra da Rončeviću i Bačiću treba povisiti kazne jer sud nije vodio računa da se radilo o najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima u Ministarstvu obrane od kojega ovisi vojna i obrambena sigurnost države.

Bivši ministar s tim se ne slaže i ustraje da nije bilo nepravilnosti pri nabavi 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna. Optužbe da su Ivecovi kamioni bili za čak 10,2 milijuna kuna skuplji od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer" obrana odbacuje tvrdnjom da oni nisu udovoljavali propisanim NATO standardima.

Rončević je od početka postupka tvrdio i da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića koji je "aferu kamioni" prvi spomenuo u predizbornoj kampanji 2005. godine.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!